Waar mensen samenkomen gebeurt wat

Op zondag 5 november a.s. wordt om 16.00 uur in het Kulturhus in Giethoorn de expositie ‘Verbinding’ van vier kunstenaars geopend door Trijn Jongman-Smit, Wethouder van Kunst en Cultuur van de gemeente Steenwijkerland. 

De kunstenaars Peter Stechwey, Marthijn Katers, Adriaan Buiks en Marry Buiks gaan een expositie neerzetten met ingrediënten van verf, hout, zand en soda. 

De uiteindelijke titel van de expositie is ‘Verbinding’ geworden. Peter Stechwey, kunstschilder uit Belt-Schutsloot, legt uit dat dit alles te maken heeft met de wijze waarop deze expositie tot stand is gekomen. Peter wilde in eerste instantie alleen met zijn plaatsgenoot en kunstenaar Marthijn Katers exposeren. Marthijn doet aan houtdraaien en maakt van zelfgevonden hout uit de omgeving unieke kunstobjecten. Zijn werk past goed bij het schilderwerk van Peter. Peter haalt ook inspiratie uit zijn directe omgeving: het land, het moeras, het riet en het water van de Wieden. Marthijn deed toen het voorstel aan Peter om voor deze expositie nog een andere kunstenaar en kunstvorm toe te voegen. En dat werd Adriaan Buiks, glaskunstenaar uit Steenwijk, met wie Marthijn regelmatig samenwerkt. En ja, ook Adriaan kwam met het idee om nog een kunstenaar erbij te vragen, Marry Buiks, glaskunstenaar uit Bodegraven. Marry is een achterneef van Adriaan en ze hebben elkaar vorig jaar na 60 jaar weer ontmoet. Ze kwamen er toen achter dat ze allebei gefascineerd zijn door glas. Vier maanden geleden heeft Adriaan in de woonplaats van zijn achterneef geëxposeerd en het leek Adriaan nu zo leuk om Marry te vragen voor deze expositie in Giethoorn. Marry voelde zich vereerd dat hij hiervoor gevraagd werd. 

Met deze vier kunstenaars, drie uit de omgeving van Giethoorn en één uit het Westen van het land, zijn ze met alle voorbereidingen gestart. Toen steeds meer duidelijk werd dat er tussen de vier kunstenaars niet alleen een creatieve energie is maar dat ze ook op een bijzondere wijze met elkaar verbonden zijn was de titel voor de expositie ‘Verbinding’ snel gemaakt. Met deze expositie willen de kunstenaars laten zien dat op de plek waar mensen samenkomen, het Kulturhus in Giethoorn, er met gebruikmaking van ieders creativiteit en veelzijdigheid in kunst, er ook wel wat gebeurt. 

De expositie in Giethoorn, Eendrachtsplein 1, wordt geopend op zondag 5 november om 16.00 uur en is te zien tot en met 3 januari 2024, tijdens de openingstijden van het Kulturhus. De toegang is gratis.  

De kunstenaars zijn niet alleen bij de opening aanwezig maar ook tijdens hun Kunstkadomarkt op zondag 10 december a.s. van 14.00 – 17.00 uur