Na 15 jaar volle zalen valt het doek voor Gieters Filmhus

In de wintermaanden presenteerde het Kulturhus van Giethoorn op de eerste zondagmorgen van de maand het Gieters Filmhus. Een vaste club bezoekers werd altijd hartelijk ontvangen met een kopje koffie, waarna de film ingeleid werd om vervolgens getoond te worden op het witte doek. Na afloop stond er een vers gemaakte kop soep klaar om met elkaar aan tafel van gedachten te wisselen en na te praten over de film. 

Maar na 15 jaar komt er een eind aan het Gieters Filmhus tijdperk. Na twee jaar corona en daardoor twee jaar pauze voor het Filmhus, heeft de commissie besloten om na 15 filmhuisjaren en 75 vertoonde films, met pijn in het hart te stoppen.

De filmhuiscommissie – bestaande uit Thea Wisniewski, Mieke Hulshof, Katja Pronk, Alie Bakker en Carla van der Veen – werd afgelopen week door Kulturhus De Eendracht in het zonnetje gezet met een bloemetje en een bioscoopbon. 

Vele klassiekers passeerden in al die jaren de revue zoals Bride Flight, The King’s Speech, Intouchables, Jagten, Publieke Werken, Frida Kahlo, De Dirigent en De steniging van Soraya M. .

Een film kwam niet zomaar op de filmladder van het Kulturhus. De commissie zocht vooral films met inhoud en een thema dat tot discussie en nadenken zou leiden. Er werden vele filmavonden thuis door de commissie georganiseerd, waarbij voorafgaand en tijdens de film geen mening geventileerd werd. Dat gebeurde pas na afloop. Discussies ontstonden er vaak, maar altijd werden persoonlijke voorkeuren opzij gezet en werd uitgegaan van de vraag: “Waar zouden we onze kijkers een plezier mee doen?” Uiteindelijk resulteerde het elk seizoen weer in een prachtige filmselectie!

De filmhuiscommissie klopte 15 jaar geleden aan bij het Kulturhus met dit prachtige initiatief en zo ontstond het Gieters Filmhus. Kulturhus De Eendracht biedt volop ruimte voor ontwikkeling van nieuwe activiteiten en/of initiatieven. Misschien heb jij wel een goed idee. Schroom niet en klop bij ons aan. Wij hebben een motto: Waar mensen samenkomen, gebeurt wat. Ook het doel van het Filmhus sloot daar naadloos bij aan: zorgen voor sociale cohesie middels een aangename filmochtend.

Ook via deze weg wil het Kulturhus van Giethoorn alle dames nogmaals hartelijk danken voor hun inzet in de afgelopen jaren. We hebben altijd heel fijn met jullie samengewerkt. Geniet van jullie uitje naar de bioscoop!

Op de foto vlnr: Katja Pronk, Thea Wisniewski, Feiko Jager (penningmeester Stichting Kulturhus), Carla van der Veen, Maureen Boer (manager Kulturhus Giethoorn), Mieke Hulshof en Alie Bakker