Kulturhus Expo Een Goed Begin

In de maanden januari en februari  exposeert José Gaastra haar schilderijen in Kulturhus de Eendracht in Giethoorn. Zij schildert nog maar een paar jaar, maar in die jaren heeft zij een indrukwekkende collectie schilderijen gemaakt.

Deze wil zij graag aan het publiek tonen. Haar goede begin laat zien dat het niet om half werk gaat zo aan het begin van 2024.

De expositie wordt op zondag 7 januari om 16.00 uur geopend. De expositie ‘Een goed begin’ van José Gaastra is van 7 januari tot 29 februari te bezoeken tijdens openingsuren van Kulturhus de Eendracht.

José Gaastra
José’s schildersavontuur begon een paar jaar geleden met krijttekeningen, op een deur opgeschilderd met schoolbordenverf, in haar huiskamer in Steenwijk. Mensen die bij haar op bezoek kwamen reageerden daar zeer enthousiast op. Vervolgens is zij overgegaan op schilderen op doek, eerst met acrylverf en de laatste tijd zo af en toe met olieverf: ‘ik hou van het mooie om mij heen en wat er op mijn pad komt. Ik vaar, fiets en wandel veel. Ik geniet met al mijn zintuigen van de mooie natuur van Giethoorn en omgeving. Ik ben gek op het strand, maar ook op bloemen, mooie muziek, interieurs en bijzondere mensen. Ik probeer dat dan op het doek weer te geven. Achter mijn spontane glimlach schuilt een rijke innerlijke wereld, een dromer; ik kan helemaal opgaan in mijn eigen gedachten en creatieve ideeën, en probeer dit dan op het doek weer te geven.’ Haar stijl laat zich het beste omschrijven als impressionistisch met een romantische touch.

José voelt zich bijzonder vereerd dat Lia Gurowitsch haar een jaar geleden vroeg om te exposeren in het Kulturhus. ‘Ik vind het heel spannend zo’n eerste solo-expositie en ben blij dat Lia mij een jaar geleden vroeg. Zo had ik mooi de tijd om deze expositie voor te bereiden en nog een aantal schilderijen te maken. Ik wilde ook graag het mooie Giethoorn, het nationaal Park Weerribben Wieden en natuurlijk de film en musical Fanfare terug laten komen in mijn werken. En van mijn moeders kant liggen mijn roots hier, dus niet alleen de omgeving, maar ook het gehaakte Gieterse mutsje van mijn oma vind je terug in mijn expositie. Ook ben ik ter voorbereiding naar museum ‘t Olde Maat Uus geweest, daar is een fotowand met daarop mijn overgrootouders, en kun je zien hoe eenvoudig men toen leefde. Het bezoeken van musea geeft mij sowieso veel inspiratie’.

Het schilderen is een passie die zij naast haar werk doet als beleidsmedewerker kunst en cultuur bij de gemeente Steenwijkerland. Zij houdt zich onder andere bezig met de cultuureducatie in het basisonderwijs in Steenwijkerland, de kunst in de openbare ruimte en allerlei mooie culturele activiteiten en evenementen in Steenwijkerland. ‘Ik vind het ongelofelijk belangrijk dat kinderen zich creatief kunnen ontwikkelen. Of dat nu met muziek, schilderen, tekenen, het bezoeken van een theater of museum is. Of het helpen bij een gondel of corsowagen bijvoorbeeld. En dat de ontwikkeling van het creatieve brein de taal-  en rekenkundige kant van hersenen positief beïnvloedt. En wat betreft kunst in de openbare ruimte: kunst verfraait een omgeving, het geeft inwoners en toeristen een goed gevoel of stof om over te praten, en het vertelt vaak iets over het gebied.’