421 zonnepanelen op dak Kulturhus De Eendracht in Giethoorn

Kulturhus De Eendracht in Giethoorn en de Energiecoöperatie de Wieden-Weerribben slaan de handen ineen. Ze willen samen het dak van het Gietserse gemeenschapshuis vol leggen met zonnepanelen. Hiervoor hebben ze een overeenkomst gesloten.

Het Kulturhus en de energiecoöperatie zijn van plan om 421 zonnepanelen op het dak te leggen. De helft van de panelen is voor het Kulturhus, de andere helft voor de energiecoöperatie. Samen wekken de twee zonne-installaties 144.000 kWh aan stroom op.

Het plan om gezamenlijk zonnestroom op te wekken is voor beide partijen profijtelijk. Het Kulturhus dekt met de productie voor een groot deel haar jaarverbruik aan elektriciteit. Bovendien maakt het gezamenlijk optrekken het voor het Kulturhus een stuk makkelijker om subsidies bij overheden aan te vragen. Daarnaast ontvangt het Kulturhus jaarlijks een dakvergoeding van de energiecoöperatie.https://a4c3b641a1ec78904e11964b3c99a292.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlAANBEVOLEN

Wachtlijst

De Energiecoöperatie de Wieden-Weerribben kan met de zonnepanelen een vierde zonnedakinstallatie in productie nemen, waarmee 25 bewoners kunnen worden voorzien van zonnestroom. Een deel daarvan staat op een wachtlijst. De rest is beschikbaar voor andere belangstellenden in de regio. De regio bestaat uit Giethoorn, Wanneperveen, Sint Jansklooster, Blokzijl, Scheerwolde, Steenwijkerwold, Zuidveen en Steenwijk-Zuid. Belangstellenden kunnen meer informatie opvragen en/of zich aanmelden via de website www.dewieden-weerribben.nl .

Sociale duurzaamheidslening

Energiecoöperatie de Wieden-Weerribben hoopt dat ook bewoners met een smalle beurs meedoen. Zij kunnen daarvoor een beroep op de ‘sociale duurzaamheidslening’ van de gemeente Steenwijkerland. De energiecoöperatie heeft zich, samen met andere energiecoöperaties in Steenwijkerland, voor de totstandkoming van deze lening sterk gemaakt en kan desgewenst ondersteuning bieden bij een aanvraag.

Eind jaar in bedrijf

Er moet nog wel een aantal stappen worden gezet voordat de zonne-installaties stroom opwekken. Het Kulturhus en de energiecoöperatie hopen de beide zonne-installaties eind dit jaar in gebruik te nemen.