Expositie ‘Als een vis in het water’
Akke de Jonge-Twerda

akke de jongeOp zondag 5 augustus werd de prachtige expositie van Akke de Jonge-Twerda geopend om 16.00 uur. Akke is astrologisch een vis én het geeft haar enorm veel vreugde creatief bezig te zijn; zij voelt zich dan ook tijdens het schilderen als een vis in het water. In de maanden augustus en september zijn haar werken te bewonderen in Kulturhus De Eendracht Giethoorn.

Akke de Jonge-Twerda
Akke de Jonge-Twerda is geboren op het Friese platteland in Wommels. Na haar opleiding tot landbouwhuishoudlerares stond ze voor de klas en vervolgens werkte ze als consulente bij de streekverbetering in de Tielerwaard. In 1965 trouwde ze met een agrariër in de Noordoostpolder en begint het leven op de boerderij. Het idee om te gaan schilderen komt voort uit haar hobby’s; zijdeschilderen en bloemschikken. Meerdere keren heeft ze mee gedaan met landelijke bloemschikwedstrijden. Met veel plezier én met een goed resultaat.

In 1994 wordt de boerderij vaarwel gezegd en gaat ze in Emmeloord wonen. Dat geeft de mogelijkheid om te gaan schilderen. Ze is autodidact en laat zich vaak inspireren door de kleuren en de vormen in de natuur. Ze schildert met acryl en olieverf. Ook de collagetechniek, door gebruik te maken van papier, doek, jute, zand en speksteenpoeder, past ze soms toe. Ze geven een heel mooi effect. Haar favoriete stijl is abstract, maar Akke schildert ook figuratief.

In opdracht van galerie Novazero in Emmeloord heeft ze meerdere schilderijen in zwart/wit gemaakt. Het was een hele uitdaging, maar het viel erg in de smaak. Verder heeft ze mogen exposeren bij Galerie KIK in Emmeloord. Tevens op Urk op uitnodiging van de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek in de bibliotheek op Urk. Ook heeft ze een tentoonstelling gehad in het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord, het Ontmoetingscentrum “Veldkei” in Havelte, in restaurant “le Mirage” in Emmeloord, in het Museumrestaurant op Schokland en tijdens de zomermarkten in de Doopsgezinde kerk in Steenwijk, Balk en Almere. Ook heeft ze deelgenomen aan diverse kunstbeurzen in Bant, Almelo en Leidschendam.

Het schilderen zit bij de familie Twerda in de genen, haar moeder heeft veel Hindeloper schilderwerk gemaakt en ook haar zus schildert. Na jarenlang geschilderd te hebben bij kunstkring “de Verbeelding” volgt Akke nu en dan een workshop samen met vriendinnen. Deze bijeenkomsten zorgen voor de nodige inspiratie en verdieping.

Behalve schilderen vindt ze het ook een uitdaging om haar creativiteit uit te leven met glassfusing.

In de maanden augustus & september kunt u de prachtige werken van Akke bewonderen in het Kulturhus van Giethoorn.

Expo Oktober & November 2018 | Vreemde Vogel - Schildersgroep Eigenwijs

Expo December 2018 & Januari 2019 | Corrie Ziel & Gerrie de Vries Jans