Expressionistische expositie van Arne Heldoorn

In de maanden oktober & november

5 jaar geleden verruilde Arne zijn zolderkamer voor een heus atelier. Niet alleen voor hem een fysieke stap, maar misschien nog wel meer een mentale sprong. Een voor hem logisch gevolg was dat hij met zijn werk ook meer zichtbaar werd door middel van verschillende exposities. In het Kulturhus van Giethoorn kunt u in de maanden oktober en november een overzicht zien van zijn werken van de afgelopen 5 jaar. Tevens is zijn meest recente werk te bewonderen, waarbij een stijlbreuk(?) u wellicht zal verassen.

Wanneer u nieuwsgierig bent naar deze expressionistische kleurrijke expositie van Arne Heldoorn, bent u van harte welkom in het Kulturhus van Giethoorn.

VOORKANTArne Heldoorn
Arne Heldoorn is in 1981 geboren te Kampen. Hij is een autodidact kunstenaar. Hij ging er dus niet voor naar school, maar heeft het als het ware zelf uitgevonden. De laatste jaren ontstond bij Arne de behoefte om zich meer op het schilderen toe te leggen. Dit heeft geresulteerd in een aantal beslissingen waardoor hij zich meer heeft kunnen ontwikkelen als schilder. Zijn drijfveer is de innerlijke drang te scheppen, op zoek te gaan naar de geheimen van de materie. Hoe verhouden de kleuren zich tot elkaar? Hoe vermengt de verf en wat is het effect van verschillende lagen?
Hij werkt graag met verschillende materialen welke zich soms goed, maar ook regelmatig niet goed tot elkaar verhouden. Je zou kunnen stellen dat zijn werk expressionistisch is georiënteerd. Zijn werkwijze is speels en experimenteel te noemen. Hij begint ergens op het doek zonder vooropgezet plan, en laat zich vervolgens lijden door kleur, vorm en gevoel. Tijdens het schilderen wordt er veel geëxperimenteerd en ervaart hij, reflecteer en leert hij. Dit is een cyclische beweging. Laag op laag ontstaat er dan een puur en eerlijk schilderij.

------------------------------------------------------------------------------------------

Expo december 2017 & januari 2018 | Adriana Mast

Opening Expositie ‘Oud & Nieuw’

Op zondag 3 december wordt om 16.00 uur in het Kulturhus van Giethoorn de expositie ‘Oud & Nieuw’ van Adriana Mast geopend. Dat wat haar ontroert, aanspreekt wordt tot onderwerp voor een schilderij. Veelal gaat het om een realistische benadering, waarin de mens en de natuur een centrale rol spelen.

voorkantAdriana Mast (1959, Utrecht) woont en werkt in Ruinen. Al op jonge leeftijd begon Adriana te schilderen. Gedurende lange tijd was dat hobbymatig. Pas op latere leeftijd volgde zij een opleiding aan de kunstacademie Minerva in Groningen en studeerde af als autonoom beeldend kunstenaar in de zomer van 2009.
Na de kunstacademie heeft ze het 2 jarig klassiek ateliercurriculum van Noorderatelier in Groningen (2012-2014) gevolgd. Ze heeft daarnaast bij diverse kunstenaars deelgenomen aan workshops om zich te bekwamen in andere technieken en werkwijzen. In 2016 en 2017 volgde zij in Zweden bij the Swedish Academy of Realist Art (SARA) Summer workshops in ‘Plein-air’ schilderen en Portret.
In 2014 werd Adriana winnaar van de publieksprijs van ‘Het Portret van Drenthe’. Als deelnemer van de Drentse Portret Federatie heeft ze samen met andere kunstenaars bekende Drenten geportretteerd. Deze serieportretten  is op verschillen tentoonstellingen te zien geweest en er is een boekje verschenen met de portretten met als titel ‘In tegenlicht spiegelen ogen niet’.
In de loop van de jaren heeft  haar werk zich ontwikkelt van een fotorealistische stijl naar een meer impresionistische aanpak. Het schilderen ‘plein-air’ (buiten schilderen) maakt dat er snel een impressie van het landschap moet worden neergezet. Deze vlotte werkwijze heeft ook zijn invloed op haar overige werk. Nog steeds gaat haar voorkeur uit naar het schilderen met olieverf. Maar zij maakt ook werken met pastel en houtskool.
Zowel de natuur in Nederland als in het buitenland worden vastgelegd. Ook werk dat een verhaal laat zien. Gebeurtenissen en vooral beslissende momenten in privé situaties vormen het thema. De onderwerpen zijn het gevolg van een scherpe waarneming en tonen de kwetsbaarheid van het bestaan. Adriana’s schilderijen worden zowel in Nederland als in het buitenland verkocht.
In haar Atelier in Ruinen maakt Adriana zowel vrij werk als in opdracht. Daarnaast geeft ze schilder- en tekenles.

In de maanden december & januari zijn de prachtige werken van Adriana Mast te bewonderen in Kulturhus De Eendracht te Giethoorn. De expositie ‘Oud & Nieuw’ heeft zowel  betrekking op de tijd van het jaar maar ook op het getoonde werk. Schilderijen die in de afgelopen jaren zijn gemaakt en al eens tentoongesteld, maar ook nieuw en nog niet getoond werk zullen op deze expositie te zien zijn.

Let op voor de liefhebber: In januari 2017 worden er door Adriana in het Kulturhus van Giethoorn verzorgd.

-------------------------------------------------------------------------------

Expo Februari & maart 2018 | Leo van Stijn